How to write a student CV

Een cv - of curriculum vitae - is een document van één of maximaal twee pagina’s waarin je een opsomming geeft van je opleiding, werkervaring, vaardigheden en passies.

Je denkt misschien dat je weinig of niets te melden hebt op je cv, omdat je carrière immers nog moet beginnen. Toch is dit niet het geval. Je hebt de afgelopen jaren als het goed niet alleen achter de studieboeken gezeten; je hebt ook nieuwe vaardigheden aangeleerd, zoals werken in teamverband, je hebt ingewikkelde vraagstukken opgelost in het kader van je opleiding, je hebt leren plannen en met deadlines leren omgaan.

Als je bijna of net bent afgestudeerd, ontbreekt het je aan praktijkervaring, maar potentiele werkgevers houden daar rekening mee. In plaats daarvan kan je de nadruk leggen op je zachte vaardigheden, je theoretische kennis en de activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.

Dit zijn de belangrijkste zaken die je in een studenten-cv moet opnemen:

Contactgegevens

Je volledige naam, die ook vaak gebruikt wordt als titel, bijv. “cv  Rosalia Smit”, gevolgd door je thuisadres, je mobiele telefoonnummer en een professioneel e-mailadres.

Profiel

De eerste paragraaf van je cv zou een korte samenvatting moeten zijn waarin je je belangrijkste studieresultaten, kernvaardigheden en opmerkelijke prestaties als student uitlicht. Daarnaast is het een goed idee om duidelijk aan te geven waar je naar op zoek bent. Hou het bondig; het moet pakkend en to-the-point zijn. Gebruik dus niet te veel bijvoeglijke naamwoorden, zoals “gedreven”, hardwerkend” of “vooruitdenkend” omdat deze de aandacht afleiden van de belangrijkste punten die je probeert te maken.

Opleiding

Maak een opsomming van je opleiding in omgekeerde chronologische volgorde. Vermeld het behaalde diploma of het feit dat je momenteel nog aan het studeren bent, en universiteit of de hogeschool waar je hebt gestudeerd of nog studeert. Noem ook alle relevante cursussen die je hebt gevolgd.

Werkervaring

Heb je naast je studie gewerkt? Vermeld wat je hebt gedaan en welke vaardigheden je hebt geleerd die je ook kunt gebruiken in andere functies. Als je nog niet hebt gewerkt, kies dan voor een lay-out die de nadruk legt op je vaardigheden. Verdeel ze bijvoorbeeld onder in categorieën,  zoals communicatie, leiderschap en technologische kennis en ga daarna dieper in op de specifieke vaardigheden per categorie.

Je zou precies moeten weten over welke essentiële vaardigheden je beschikt. Som ze vervolgens op onder de desbetreffende categorie, leg uit hoe je ze ontwikkeld hebt, hoe ze je hebben geholpen in een bepaalde situatie en hoe ze van toepassing zijn op de functie waar je naar solliciteert.

Kwalificaties

Vermeld hier alle cursussen die je hebt gevolgd, en diploma´s of certificaten die je hebt behaald. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je nog bezig bent met een bepaalde opleiding. Als dat het geval is, vermeld dan de datum waarop je verwacht je diploma te behalen.

Hobby’s en vaardigheden

Wanneer je geen of weinig werkervaring hebt opgedaan, is het belangrijk relevante hobby’s te vermelden. Als je bijvoorbeeld interesse hebt voor fotografie en design, ben je misschien ook handig met Photoshop, een vaardigheid waarin een werkgever mogelijk geïnteresseerd is. Hetzelfde geldt voor andere kunstzinnige of sportieve hobby´s. Ze hebben misschien niet rechtstreeks te maken met de functie waarop je solliciteert, maar ze kunnen wel zachte vaardigheden aantonen, zoals een winnaarsmentaliteit of goed in een team kunnen werken.

Het is ook belangrijk om te weten wat je niet moet vermelden. Hoewel je hobby’s kunnen helpen om een beeld te schetsen van wie je bent, zou alles wat te specifiek of te extreem is, verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd.

Referenties

Twee professionele referenties zijn ideaal en over het algemeen een minimum dat is vereist bij een sollicitatie. Vermeld de naam, de functietitel, wat je relatie tot de referent is (indien het geen voormalige werkgever betreft), e-mail en telefoonnummer. Zorg ervoor dat je referent weet dat hij of zij op je cv wordt vermeld, en dat hij of zij een telefoontje kan verwachten.

Cv-structuur

De lay-out en de details in je cv hangen af van je persoonlijke ervaring en van de functie waarop je solliciteert. De meest belangrijke/relevante informatie komt eerst.

De structuur zal erg lijken op de bovenstaande opmaak, maar dit is niet helemaal hoe je uiteindelijke cv eruit moet zien. Vermijd grote blokken tekst en markeer de belangrijkste punten met behulp van een vetgedrukt lettertype. Gebruik, indien van toepassing, bullet-points en schrijf met korte, beknopte zinnen die relevante feiten en eventueel noodzakelijke voorbeelden bevatten.

Lettertype: Gebruik een duidelijk lettertype dat er professioneel uitziet, zoals Arial, Calibri of Times New Roman. Leuk uitziende lettertypes, zoals Comic Sans of Jokerman, zijn niet geschikt voor een cv.

Grootte: Zorg dat je alles op je cv krijgt zonder dat je een vergrootglas nodig hebt om het te kunnen lezen. Meestal is een grootte 10 tot 12 in één van de hierboven aanbevolen professionele lettertypes ideaal.

Kleur: Een zwart lettertype is het makkelijkste om te lezen en wordt ook het meest gebruikt. Wanneer je een creatiever cv ontwerpt, kan je wel andere kleuren gebruiken, maar voor het grootste deel van de tekst worden donkere kleuren, zoals marineblauw, aanbevolen.

Foto’s: Sommige mensen kiezen ervoor om een professionele foto op te nemen in hun cv. Dit is niet nodig en neemt vaak ook te veel ruimte in. Indien gevraagd kun je voorbeelden van je werk afzonderlijk doorsturen. Die hoeven niet in je cv te worden opgenomen.

Naast je cv moet je een goede motivatiebrief meesturen. In het artikel “Een motivatiebrief schrijven” staat precies wat je wel en niet moet vermelden, en hoe je ervoor zorgt dat je je onderscheidt van de rest. Dan ben je klaar om voor je sollicitatie.

Ontdek hier de beste stageplaatsen op onze website