Create the perfect job advert for an intern

Bedrijven concurreren om de meest getalenteerde kandidaten binnen te halen. Om deze race als winnaar te eindigen, moet je zo vroeg mogelijk op zoek gaan naar de talenten. 

Het bieden van een stage aan topstudenten is een van de beste manieren om aan talenten te komen. Een goede stagiair kan de beste kandidaat voor een toekomstige vacature blijken te zijn. 

Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het werven van stagiairs. Net zo veel als aan het vinden van een kandidaat voor een vaste of tijdelijke positie. Met deze tips kun je de beste kandidaten voor stages aantrekken:

1. Laat kandidaten weten ‘what’s in it for them’

Een goede stage kan de beste manier zijn om een carrière te starten. Je moet dan echter wel uitleggen waarom zij jouw bedrijf moeten verkiezen boven de concurrentie.

De beste manier is om dat kandidaten niet te vertellen, maar het te laten zien. Bedrijven met een sterke employer branding tonen hun mensen, hun prestaties, de omgeving waar de toekomstige stagiair in werkt en wat deze kan bereiken als hij of zij uitstekend presteert in het stageprogramma.

2. Schrik kandidaten niet af met saaie zakelijke taal

Het is erg verleidelijk om zakelijke taal of vakjargon te gebruiken. Banken, accountantskantoren, advocatenkantoren – ze willen allemaal serieus en betrouwbaar overkomen. Hoewel deze aanpak misschien goed werkt in de communicatie richting klanten, kan een speelsere toon helpen om de aandacht van goede stagiairs te trekken.

3. Vergeet de basis niet

Er is een reeks basiselementen 

  • Functietitel
  • Binnen welke afdeling of welk team is de functie in de organisatie opgenomen
  • Wie is de directe leidinggevende en andere belangrijke interacties
  • Belangrijkste verantwoordelijkheden en verwachte deliverables
  • Vereiste opleiding en training
  • Soft skills en karaktereigenschappen die nodig zijn om te excelleren
  • Locatie van de functie en eventuele noodzaak tot reizen
  • Beloningsbandbreedte en beschikbare secundaire voorwaarden
  • Breng de cultuur en identiteit van je organisatie over

4.  Maak het makkelijk en simpel om te solliciteren 

Maak goed duidelijk hoe je op deze functie kunt solliciteren en vermeld precies wat er allemaal bij de sollicitatie nodig is. Hou er rekening mee dat sommige studenten misschien nog nooit hebben gesolliciteerd. Maak een aparte advertentie voor elke locatie en elke functie zodat het voor de solliciterende student duidelijk is waar de functie zich bevindt, geografisch en in de organisatie.  

5. Controleer de advertentie op mogelijk discriminerend taalgebruik 

Discriminerend taalgebruik: Hoewel vaak onbedoeld kan het gebruik van bepaalde woorden en uitdrukkingen in een functieomschrijving worden opgevat als discriminerend en discriminatie is verboden. Voorbeelden van woorden die je niet kunt gebruiken zijn jong, jeugdig, energiek, gezond, recent afgestudeerd, schoolverlater en oudere. 

6. Wees realistisch in je verwachtingen

Onrealistisch is het volgende: Een advertentie moet juist weergeven wat er nodig is om de functie te vervullen, het moet geen lijst zijn van alle vaardigheden die wel eens van pas kunnen komen.


Ondersteuning bij je advertentie? Of heb je andere vragen? Neem hier contact met ons op.

 

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.