How to write a cover letter for an internship

Wanneer je solliciteert voor een baan, of dat nu is als eerste baan, als afgestudeerde of als stagiair, moet je beklemtonen waarom je meer in aanmerking komt dan andere kandidaten. Eén manier om ervoor te zorgen dat je je onderscheidt en om je beter te positioneren als de ideale kandidaat is via een motivatiebrief.

Wanneer je voor een baan solliciteert, is het verstandig om naast je CV altijd een motivatiebrief mee te sturen. In je CV worden je vaardigheden en verwezenlijkingen belicht, maar in je motivatiebrief worden deze teruggekoppeld naar de functie en moet je uiteenzetten waarom jij de functie verdient in plaats van enige andere kandidaat.

Wat moet je in een begeleidende brief zetten

Je motivatiebrief moet een zelfde design hebben als een formele brief. Richt je brief aan de interviewer of aan de contactpersoon die opgegeven staat voor de functie. Vermeld je contactgegevens en de functie waarvoor je solliciteert. De brief moet formeel maar persoonlijk zijn en geschreven zijn in functie van de baan.

Leg uit waarom je in de baan geïnteresseerd bent en beschrijf in detail de vaardigheden en ervaring waarover je beschikt en die je zullen toelaten om te schitteren in de functie. Het is altijd nuttig voorbeelden op te nemen in je brief. Dus wanneer de functie een vertrouwensvol welbespraakt professional vereist en je een uitstekend openbaar spreker bent, beklemtoon dit dan en toon het met een recent voorbeeld.

Om te besluiten, benadruk waarom je de functie wil en welke positieve impact je kan hebben in de functie. Nodig ze uit om je te contacteren via de contactgegevens die je hebt vermeld, sluit je brief af en onderteken hem met je naam. 

Lay-out van de motivatiebrief

<Je naam> Nathalie van der Horst
<Adres> Willemskade 45
<Adres> 3062 LL Rotterdam
<E-mail> E: example @ email.com
<Telefoonnummer> T: + 31 650 123 0000

 

<Naam van de contactpersoon>J. Smit
<Positie> Senior Consultant
<Onderneming> Smit B.V.
<Adres> Alexanderplein 11
<Adres> 7000 AB Utrecht

 

1 juli 2019

 

Geachte meneer Smit,

<<Paragraaf één>> Begin met het vermelden waarom je de brief schrijft en voor welke functie je solliciteert, hetzij voor een voltijdse baan, een afstudeerpositie of een stage en waar je de advertentie voor de baan zag. Nodig ze uit om het CV dat je hebt bijgevoegd, te lezen.

<<Paragraaf twee>> Leg in de tweede paragraaf uit waarom je in de baan geïnteresseerd bent en waarom je de meest geschikte kandidaat voor de baan bent.

<<Paragraaf drie>> Vermeld hier gegevens uit je CV om je waarde voor de onderneming te bewijzen. Koppel terug naar je CV en de belangrijkste vaardigheden, kwalificaties en verwezenlijkingen die je als professional met de juiste ervaring en noodzakelijke drijfveren positioneren om een positieve impact te geven. 

<<Paragraaf vier>> Herhaal in je laatste paragraaf je interesse en nodig ze uit om je te contacteren via de contactgegevens die je aan het begin van de brief hebt opgegeven. Eindig de paragraaf met een vertrouwensvolle verklaring waarin je zinspeelt op een persoonlijke ontmoeting zoals “Ik kijk ernaar uit een gesprek met u te voeren en hoop de mogelijkheid te krijgen u in de aanstaande interviews te mogen ontmoeten”.

Met vriendelijke groet,

Nathalie van der Horst


Nu je je motivatiebrief hebt opgesteld voor de baan waar je voor solliciteert, zorg er voor dat je sociale media-accounts je helpen om je merk op een positieve manier te vormen. Lees “Wees intelligent met sociale media” hier. 

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.