How to find the right internship

Wanneer je er niet zeker van bent welke richting je precies wilt dat je carrière zal gaan, raak dan niet in paniek! Een stage is een fantastische gelegenheid om echte werkervaring op te doen en om inzicht te krijgen in de door jou gekozen sector. Als student ben je uitgerust met de juiste vaardigheden en de bereidheid om te leren, dat maakt dat werkgevers staan te springen om stagiairs. Hopelijk zal je veel gevraagd worden door werkgevers, maar toch is het nog altijd belangrijk te overwegen bij welk soort stage je je goed zou voelen. Definieer voor jezelf realistische verwachtingen; denk aan de sectoren of de soorten functies die het best passen bij je vaardigheden, persoonlijkheid en waarden.

Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden voordat je aan een stage begint:

1. Je vaardigheden

Afgezien van het feit dat je waarschijnlijk geen stageplaats krijgt aangeboden die vaardigheden vereist die je niet bezit, zal je waarschijnlijk gefrustreerd zijn wanneer je ergens moet werken waar de vaardigheden waarover je wel beschikt, niet hoeven te worden gebruikt. Maak je geen zorgen wanneer je het gevoel hebt dat je zakelijk inzicht niet optimaal is. Wanneer je als stagiair ergens begint, is een deel van de verantwoordelijkheid van je werkgever om je nieuwe vaardigheden aan te leren en om je aan te moedigen nieuwe dingen bij te leren.

2. Uitdagingen

Wanneer je iets studeert of een diploma hebt behaald, weet je wat je echt motiveert en wat je te ver drijft. Het is belangrijk om op het werk uitgedaagd te worden om zo de stimulans- en productiviteitsniveaus in stand te houden. Geprogrammeerd worden om dag in, dag uit hetzelfde te doen, wordt eentonig en resulteert in een gebrek aan werkplezier. Wanneer je op zoek gaat naar een stageplaats, denk dan aan het volgende: biedt de baan voldoende uitdagingen, terwijl je je vaardigheden en kennis toch kunt inzetten?

3. Mogelijkheid om te leren

Een van de belangrijkste redenen om een stageplaats te overwegen is om te leren over het bedrijfsleven. Het is absoluut van essentieel belang dat je een stageplaats kiest waarbij je tal van leermogelijkheden worden geboden. Kies geen stageplaats waar je alleen zult werken of enkel basistaken zult uitvoeren. Kies er een waarbij je experts in verschillende rollen kunt schaduwen en zo veel mogelijk kunt leren gedurende de tijd dat je in het bedrijf aanwezig bent.

4. Bedrijfscultuur

Plezier in je werk is net zo belangrijk als het werk op zich. Kom alles te weten over de waarden van de onderneming om er zeker van te zijn dat deze afgestemd zijn op je eigen waarden. Een beetje research kan je een heel eind op weg helpen om een geschikte stageplaats te vinden.

Wanneer je een duidelijker idee hebt van wat de juiste stageplaats voor jou is, zorg er dan voor dat je CV tiptop in orde is zodat je kunt beginnen solliciteren! Ontdek hier de beste stageplaatsen op onze website.