De dag van je sollicitatiegesprek breekt aan en na een grondige voorbereiding voel je je vol vertrouwen. Wel is het zo dat je nooit eerder een sollicitatiegesprek hebt gevoerd. In deze handleiding wordt precies uiteengezet wat je waarschijnlijk kunt verwachten, hoe je jezelf het best kan voorstellen en hoe je ervoor kan zorgen dat je een positieve indruk maakt. 

1. Aankomst

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je tijdig aankomt en zelfs minstens 10 minuten tijd over hebt. Deze extra tijd voor een gesprek laat je toe je te settelen in het kantoor of de wachtruimte om je gedachten te ordenen. Er is niets zo stressvol als rondrennen om te proberen een nieuwe locatie te vinden, op het allerlaatste nippertje rood aangelopen en verward het kantoor binnen te duiken en dan meteen naar een sollicitatiegesprek te gaan.

2. Meet and greet

Wanneer je het kantoor binnenstapt, glimlach dan vol vertrouwen en meld de receptionist wie je bent, met wie en om welk uur je een vergadering hebt. Wees vriendelijk en beleefd. Wanneer je een beetje te vroeg bent, zal je waarschijnlijk gevraagd worden even plaats te nemen in de wachtruimte. Ga dan geduldig zitten en neem de tijd om te ontspannen en je zenuwen tot rust te brengen. Vaak vind je hier bedrijfsliteratuur of tijdschriften over de sector waarin het bedrijf actief is - neem dan je laatste kans om iets meer over het bedrijf te lezen en maak met je kennis indruk op de interviewer. 

Wanneer je merkt dat je interviewer je benadert en aan de receptie naar je vraagt, toon vertrouwen, sta recht en stel jezelf voor. Maak hierbij oogcontact en reik je hand uit voor een stevige handdruk.

Wanneer je een glas water wordt aangeboden, sla dit dan niet af. Vaak wil de interviewer hiermee proberen je meer op je gemak te laten voelen.

3. Verkoop je merk

De inhoud van je CV moet je uit je hoofd kennen. Dus wanneer er vragen worden gesteld over een vorige functie, over de vaardigheden die je hebt opgedaan of over je kwalificaties, moet je in staat zijn om meer details te geven, relevante voorbeelden die rechtstreeks verband houden met de functie te belichten en voorbeelden uit het echte leven te geven van hoe je je talent hebt aangewend. Wees niet bang om je CV voor je op tafel te leggen als een geheugensteuntje - zolang je oogcontact blijft maken en vermijdt om lange passages van het document voor te lezen, zou het een nuttig middel kunnen zijn om je eraan te herinneren wat je wilt zeggen terwijl je onder druk staat. 

Wanneer je vragen beantwoordt, neem de tijd, probeer je te ontspannen en denk eraan om te blijven ademen! Iedereen kan zenuwachtig worden tijdens gesprekken, maar het belangrijkste is eraan te denken dat er een werkgever is die al in je geïnteresseerd is - ze willen gewoon zien dat je verbaal over je vaardigheden en ervaring kunt communiceren.

4. Stel vragen

Wanneer je tijdens het interview er niet zeker van bent dat je een vraag goed hebt begrepen, wees dan niet bang om verduidelijking te vragen om ervoor te zorgen dat je ze correct beantwoordt.

Op het einde van een interview is er bijna altijd een mogelijkheid om de interviewer vragen te stellen. Zorg ervoor dat je vragen hebt voorbereid, zelfs wanneer je van mening bent dat alles is besproken. Het stellen van extra vragen is een blijk van enthousiasme en interesse in de functie. Misschien zou je kunnen vragen hoe het is om met het team te werken, of ze samenwerkingsgericht zijn of wat de onderneming voor de komende vijf jaar heeft gepland. Hiervoor kan je research goed van pas komen. Zorg ervoor dat je geen vragen stelt die al beantwoord zijn omdat het er dan op lijkt dat je niet aandachtig bent geweest. 

5. Vijf belangrijke vragen die je tijdens je interview kunt stellen

  • Hoe zou je de cultuur van de onderneming omschrijven?
  • Welke uitdagingen kan ik verwachten binnen de functie, vooral gedurende de zes eerste maanden?
  • Met wie zal ik het meest samenwerken en wat zijn hun functies?
  • Zijn er na het afronden van mijn stage mogelijkheden voor een lange termijn loopbaan?
  • Genieten de werknemers van voordelen?

6. Bedank ze voor hun tijd

Bedankt de interviewer(s) na afloop van een interview voor zijn/hun tijd, uit je waardering voor het feit dat ze tijd hebben uitgetrokken om je te ontmoeten en je interesse om verder te gaan met de organisatie. Zorg ervoor dat je niet overhaast het interview verlaat en dat je nog even terug een blik werpt op de vergaderzaal. Wees vriendelijk en professioneel, schud de interviewer de hand om hem te bedanken voor het feit dat hij je heeft willen ontmoeten en laat hem weten dat je het leuk vond om de kans te krijgen.

7. Tijdens een interview, zorg ervoor dat je ...

  • Tijdig aankomt
  • Handen schudt en je jezelf voorstelt
  • Met vertrouwen spreekt
  • Vragen stelt
  • Dankbaar bent voor de kans 


Wat je niet mag doen

  • Je zaken bij elkaar rapen de ochtend van het interview
  • Grof zijn naar de receptionist, het personeel of andere kandidaten
  • Je negatief uitlaten over vorige werkgevers
  • Bang zijn om iets aan je interviewer te vragen een vraag te herhalen of meer duidelijkheid te verschaffen wanneer je niet begrijpt wat hij vraagt


Het is je gelukt! 

Wanneer je na je interview het kantoor verlaat, volgt er misschien een zucht van opluchting en heb je misschien het gevoel dat er een last van je schouders valt. Misschien voel je je opgewonden en klaar voor wat volgt. Wat is nu het volgende?

Je hebt alles gedaan om je voor te bereiden voor je interview, je hebt de interviewer met vertrouwen ontmoet en je bent er zeker van dat je een positieve indruk hebt nagelaten. 

Registreer je vandaag nog om te solliciteren voor jobs zodat je dat interview kunt aangaan.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.