How to turn an internship into a permanent offer

De meeste bedrijven in Nederland bieden studenten stageplaatsen aan. En hoewel geen enkel bedrijf op het einde van die periode een baan kan garanderen, is het niet ongebruikelijk dat aan uitzonderlijke stagiairs een mogelijkheid wordt geboden om terug te keren in een voltijdse functie.

Het doen van een stage terwijl je je diploma nog niet hebt behaald kan je een groot voordeel geven wanneer het erop aankomt op zoek te gaan naar je eerste loopbaan. De juiste opportuniteit zal je commerciële ervaring van onschatbare waarde en nieuwe vaardigheden bieden en wanneer je ervoor zorgt dat je er echt bovenuit steekt en echt geknipt bent voor de functie, is het mogelijk dat je je stageplaats kan omvormen tot een aanbod voor een baan.

Hieronder volgen enkele manieren om je kansen om op het einde van je stage een vaste baan te krijgen, te vergroten:

  • Stel vragen. Werkgevers willen werknemers die geïnteresseerd en leergierig zijn. Dit geldt ook voor stagiairs. Stel vragen over de verschillende onderdelen van de business die je niet begrijpt en doe kennis op. Denk eraan dat, hoe meer je over het bedrijf leert, hoe gemakkelijker het is om te beoordelen hoe je op een meer permanente baan kunt aansturen.
  • Bepaal doelstellingen. Zet gedurende de eerste week van je stage met je lijnmanager uiteen welke doelstellingen en vaardigheden je zou willen behalen. Vermeld ook wat je doelen zijn en kom al vroeg te weten wat de onderneming van jou verwacht.
  • Werk hard. Het klinkt vanzelfsprekend, maar te allen tijde initiatief tonen op de werkplek zal meer (positieve) aandacht trekken van je supervisor. Probeer te anticiperen wat het volgende is dat je zou kunnen doen en vraag naar extra werk wanneer je merkt dat je bijna klaar bent met een taak en wacht niet tot je gevraagd wordt.
  • Wees professioneel. Respecteer de kledingvoorschriften van de onderneming en denk eraan dat je serieus wilt worden genomen. Respecteer de officiële kantooruren, arriveer vroeg wanneer dit mogelijk is en verlaat het kantoor niet vroeger dan andere personeelsleden. Wanneer er aan grote projecten met strakke deadlines wordt gewerkt, stel dan voor om extra uren te werken om te helpen deze klaar te krijgen. 
  • Zorg ervoor dat je iedereen kent. Lever de nodige inspanningen om iedereen te ontmoeten, van de receptie tot de CEO. Een goede eerste indruk kan zeer veel uitmaken voor een stagiair. Wees altijd respectvol en doe niet mee met kantoorpolitiek of geroddel bij de koffiemachine. 
  • Doe research naar de onderneming. Kom alles te weten wat je kan over de onderneming voordat je er begint te werken en tijdens de periode dat je er werkt. Hierdoor krijg je een duidelijk voordeel bij het begrijpen van de business en de aard van specifieke projecten wanneer deze zich aandienen. Probeer ook te weten te komen of het bedrijf in het verleden stagiairs heeft gehad. Mogelijk hebben ze een vacaturestop en beschikken ze mogelijk niet over het nodige budget om iemand voltijds aan te nemen.
  • Wees positief. Kom altijd enthousiast over, ongeacht hoe banaal je taken ook zijn. Vraag om betrokken te worden bij vergaderingen en streef er altijd naar om je collega’s een handje te helpen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in andere projecten. Dit zou een eerste stap kunnen zijn om er meer bij betrokken te worden.
  • Leer van anderen. Veel mensen vinden het leuk om de rol van mentor voor stagiairs te spelen; het ontwikkelt hun eigen vaardigheden en kan voor jou van onschatbare waarde zijn. Leg contact met collega’s die hun professionele knowhow graag met je delen en druk iedereen op het hart dat je er bent, hopelijk voor de lange termijn, om hun team en hun werkinspanningen te verbeteren. 
  • Maak notities. Noteer alles wat je hebt bereikt naarmate je vooruitgang boekt gedurende je stage. Dit kan goed van pas komen wanneer je een beoordeling tijdens of op het einde van je stage krijgt. 
  • Word onmisbaar. Wanneer je voor toekomstige stagiairs je functie iets nieuws kan bijbrengen, betekent dit dat je echt je stempel hebt achtergelaten en iets hebt achtergelaten bij de onderneming - iets waar je werkgever je bijzonder dankbaar voor zal zijn.


Wanneer je op het einde van je stage geen voltijdse baan krijgt aangeboden, betekent dit niet altijd dat je kansen voorbij zijn. Mogelijk heeft de onderneming een vacaturestop ingevoerd. Blijf dus in contact en reageer op eventuele kansen die zich voordoen. Ook zorgt het hebben van deze ervaring op je CV ervoor dat je uittorent boven de massa wanneer je beslist om later te solliciteren voor andere banen. 

Ontdek hier de beste stageplaatsen op onze website.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.