Hit the ground running in your first week

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, is het belangrijk om een vliegende start te maken. Voor veel mensen is hun eerste dag een beetje een sleur - wanneer je werkdag erop zit en je de namen van het nieuwe collega’s kent en weet waar de kantine zich bevindt, kan je deze meestal als een succes bestempelen. Wanneer dit voorbij is, wil je er echter zeker van zijn dat je gedurende de rest van de week een goede indruk maakt.

Vanaf dit moment kan je je focussen op de bredere rol, leer je de verantwoordelijkheden en de individuele taken waaruit het grootste deel van je dagelijkse werkschema uit bestaat.

Je installeren

Gedurende de eerste week, als het al niet de eerste dag is, zul je beginnen met je te installeren op je werkplek. Je krijgt (indien nodig) een toegangspasje, een login voor je computer, een e-mailadres en, afhankelijk van je functie, mogelijk een lijst met accounts voor verschillende programma’s die het bedrijf gebruikt.

In het begin is het belangrijk om te leren hoe de printer, de telefoon en andere toestellen of programma’s die je waarschijnlijk zult moeten gebruiken, werken. Het beste is om vanaf het begin ervoor te zorgen dat je tot alles toegang hebt zodat je de IT- of HR-afdelingen kunt aanspreken om aanpassingen aan te brengen.

Je weg vinden

Het vinden van je weg rond het fysieke kantoor zou niet al te veel tijd in beslag mogen nemen, maar het leren van de dynamiek van het team is een heel ander verhaal. Elke organisatie heeft haar eigen cultuur en ongeschreven regels op een manier die zal afhangen van je functie en kantoor. Tijdens de lunch, gaat iedereen dan samen zitten of blijven ze aan hun bureau zitten? Wanneer contact wordt gelegd met verschillende afdelingen, hoe gaan ze met elkaar om; worden ze rechtstreeks benaderd of worden via e-mail of skype berichten gestuurd? Wanneer vergaderingen worden georganiseerd, zijn het dan meestal informele vergaderingen aan hun bureau of worden formele vergaderingen geboekt in vooraf gereserveerde zalen?

Het vergt tijd om de kantoorcultuur aan te leren, maar vergeet niet dat het niet verkeerd is om vragen te stellen wanneer er iets is waar je helemaal niet zeker van bent.

Doelstellingen en verwachtingen

Tijdens de eerste week zal je waarschijnlijk een meeting hebben met je rechtstreekse manager. Tijdens deze meeting zou je functie duidelijk aan je moeten worden uitgelegd, samen met eventuele specifieke doelstellingen voor je ontwikkeling. Het is belangrijk dat je volkomen zeker bent van wat er binnen je functie van je verwacht wordt. Wanneer het om de ene of andere reden niet duidelijk is welke verwachtingen je manager van je heeft, vraag het dan. 

Leer je team kennen

Hoewel je misschien niet de kans krijgt om iedereen van de afdeling te ontmoeten, zou je toch een bewuste inspanning moeten leveren om binnen het team de mensen te leren kennen met wie je rechtstreeks gaat samenwerken. Bouw een professionele relatie op met je collega’s om hun functies binnen het team beter te begrijpen en om te weten hoe je met hen moet samenwerken. Begrijp hun verantwoordelijkheden en hun sterke kanten. Hoe beter je je team kent en hoe hechter je relatie is, hoe comfortabeler je je zult voelen om hulp of advies te vragen. 

Je hebt je eerste week met succes doorlopen. Je hebt al mensen ontmoet, je begint je weg in het kantoor te vinden en het is voor jou duidelijk wat je goed moet doen in je functie. Waar zou je je de rest van de maand op moeten focussen? 

Registreer vandaag om te solliciteren voor jobs zodat je je carrière een vliegende start kunt geven.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.