5 simple ways to get the most from your internship

Een goede stage is meer dan gewoon een manier om punten te verdienen voor je studie. Wanneer je je goed voorbereidt, kan het de eerste stap zijn in je loopbaan. Lees hoe je het meeste uit je stage kan halen. 

1) Bepaal vanaf het begin duidelijke doelstellingen

Zorg ervoor dat je de functieomschrijving begrijpt voordat je je stage begint. Je zou moeten starten met een duidelijk begrip van wat je wilt leren en ervaren gedurende de tijd die je doorbrengt bij de onderneming. Maak dit vanaf het begin duidelijk aan je manager en steek de koppen bij elkaar om duidelijke doelstellingen te bepalen waar je naar toe kunt werken. Wanneer je een doel hebt waar je naar toe kunt werken en consistente taken en uitdagingen hebt bepaald, voorkom je dat je onderbenut wordt en dat de ervaring een kwestie van verloren tijd is. Houd een gedocumenteerd verslag bij van het werk dat je hebt verricht en plan regelmatige opvolgsessies om de vooruitgang die je boekt te monitoren en om ervoor te zorgen dat je op koers blijft!

2) Wees proactief

Als stagiair is het al te gemakkelijk om in een hoekje saaie taakjes uit te voeren terwijl je langzaam de uren aftelt. In plaats daarvan is het voor jou veel beter om binnen je job proactief te zijn. Wanneer je het initiatief neemt door werk te vragen bewijst dat, dat je iemand bent die vertrouwen heeft in zijn vermogen om waarde toe te voegen en een nuttige aanvulling te zijn voor het team. Vraag om betrokken te worden bij zo veel mogelijk teamprojecten en wees niet bang om nieuwe en frisse ideeën te brengen; de beste manier om op te vallen is door elke gelegenheid aan te grijpen!

3) Bouw een relatie met je team op

Naast het feit proactief te zijn kan het opbouwen van zowel professionele als sociale relaties met je team een manier van onschatbare waarde zijn om het meeste uit je stage te halen. Dit betekent meedoen aan teambuilding-evenementen en betrokken worden bij activiteiten op de werkplek. Wanneer het team je op een meer persoonlijk niveau leert kennen, is het veel waarschijnlijker dat ze je zullen betrekken in hun projecten terwijl je daar bent, je als contact toevoegen op LinkedIn en je herinneren wanneer je weg bent. 

4) Stel vragen

De stage-ervaring is de beste manier om inzicht te krijgen in het zakenleven en de beste kans om uit de eerste hand alle verschillende domeinen uit te proberen waarin je geïnteresseerd bent. Maak hier het beste van door vragen te stellen. Organiseer meetings met afdelingshoofden en vraag of je mensen die in verschillende functies actief zijn, mag schaduwen. Wanneer je dit allemaal doet, krijg je een duidelijker beeld van de verschillende vereisten die elk functie inhoudt, wat kan helpen bij het nemen van een beslissing welk type functie voor jou is weggelegd. Doe alles wat je kan om zo veel mogelijk informatie te verzamelen bij mensen met echte werkervaring over de dagelijkse werking van elke specifieke functie.

5) Netwerk naar hartenlust

Doe bij elke gelegenheid die zich voordoet tijdens je stage je uiterste best om te netwerken met de mensen rondom jou en bouw een database op voor het moment waarop je begint uit te kijken naar een vaste job. Zoals eerder al aangegeven, wees niet bang om op LinkedIn contact te leggen met je collega’s en vraag hen om je toe te voegen; zorg ervoor dat je namen herinnert en dat je e-mailadressen noteert. Dit alles helpt om je database van contacten en connecties uit te breiden, waardoor je een voorsprong neemt wanneer je probeert een vaste baan in de wacht te slepen.

Voor meer informatie over hoe je kunt uitblinken tijdens je stage en ze kunt omvormen tot een permanent aanbod, lees: Hoe een stage omvormen tot een permanent aanbod.

Join over 80,000 readers!
Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.